Judoschool Marco Oord & Stichting Judopromotie Marco Oord

De judosport in Nederland heeft een grote bekendheid en een duidelijke sportieve uitstraling, waarbij nederlandse topjudoka’s al tientallen jaren klinkende successen boeken.

Judoschool Marco Oord is actief in Drachten en beschikt over een groot judo-netwerk, een goede organisatie en werkt met enthousiaste trainers/begeleiders om judo-onderwijs in goede banen te leiden. Zowel wedstrijdgerichte als de meer recreatieve judoka’s kunnen hier prima op de “tatami” in beweging zijn. Stichting Judopromotie Marco Oord (SJMO) verzorgt een breed pakket van activiteiten vooral gericht op de jeugd, waarbij judo de verbindende schakel vormt.

Judoschool Oord en SJMO bieden een laagdrempelig en gezond sportaanbod voor zowel recreatieve- als de meer wedstrijdgerichte judoka’s.

Deelname aan wedstrijden wordt gestimuleerd en wij streven er naar dat de judoka’s zoveel mogelijk worden begeleid op de toernooien.

Daarnaast is SJMO ook actief dmv het verzorgen van judo op school, judo in de wijk en judo in de zorg. Dus ook kinderen met een motorische achterstand, met adhd, pddnos, obesitas zijn van harte welkom om dmv judo als “beweeginstrument” met veel plezier aan hun gezondheid te werken. Diverse trainers zijn of worden juist voor deze doelgroepen opgeleid.

*Historie judo in het kort

Judo werd aan het einde van de 19de eeuw in Japan ontworpen door Jigoro Kano. De basis vormde het jiu jitsu, een vechtsport waarmee een tegenstander zonder gebruik van wapens kon worden uitgeschakeld.

Kano geloofde dat als je lichaam en geest in balans brengt, je een goed mens kan worden die een zinvolle bijdrage aan de maatschappij levert. Hij haalde de gevaarlijkste technieken uit het jiu jitsu en ontwikkelde een systeem van worpen en houdgrepen.

*Kracht

Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren. Judo is niet zomaar een sport, maar vooral een opvoedkundige methode. Judoregels en gewoonten zijn gebaseerd op Respect voor anderen. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem/haar te overmeesteren.

*Balans

Judo bestaat uit veel bewegen en snel reageren, Een goede concentratie, snelle reacties en het vinden van een goede balans zijn noodzakelijk om op de been te blijven. Het is een sport met vallen en weer opstaan, grenzen verleggen en zelfvertrouwen opbouwen.

*Ontwikkeling & voortgang

Alle judoka’s volgen wekelijks hun lessen en kunnen twee keer per jaar een examen afleggen, hierbij kunnen ze het aangeleerde tonen en naar een hogere graad/gradatie worden bevorderd. Judo begint met een witte band en kan via gele, oranje, groene, blauwe en bruine doorgroeien tot een zwarte band (1e dan). Voor de jeugd bestaan er tussenliggende stappen in de vorm van het behalen van een slip op hun judoband.

Deelnemen aan wedstrijden is niet verplicht, maar wel erg leerzaam en leuk om te doen. Er zijn in de regio Noord-Nederland voldoende toernooien om je voor in te schrijven.

‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen!